Terceira eiland
Door: Joke
Blijf op de hoogte en volg Joke
08 Mei 2009 | Portugal, Terceira
Vroeg uit de veren, om 04.30 uur de wake up call en een snel ontbijt. Vervolgens naar de luchthaven. Om 07.00 uur vertrekt de binnenlandse SATA vlucht naar Terceira. Het toestel is een ATP voor 60 personen. Gezien de 50 personen van de twee groepen van TUI zit het vliegtuig vol en blijft er bagage staan, zo merken wij later. Echter, de missende koffers komen met de volgende vlucht mee en worden keurig in het hotel bezorgd. Dit schijnt vaker voor te komen, zeker in het hoogseizoen. Anders is het gewicht van de machine te zwaar. Na ontvangst door de vertegenwoordiging van TUI gaan wij op pad met de touringcar. Na wat hotelbezoeken gaan we naar de hoofdplaats Angra do Heroismo (in de volksmond gewoon Angra).
Deze - oudste plaats van de Azoren- staat op de Unesco werelderfgoedlijst en heeft een mooi oud, sfeervol centrum met kleine straatjes, de zwarte en witte klinkertjes en mooie gebouwen. Aantal inwoners rond 18.000.
We gaan naar de buiten de stad op een schiereiland gelegen berg Monte Brasil en genieten daar van het uitzicht op de stad en de omgeving. Daar bevindt zich ook een krater (dit keer geen meer) met mooie wandelpaden.
Dan rijden we via de oostkust van Terceira naar de plaats Praia da Vitória, dit heeft een aardig centrum en wat eetgelegenheden en winkeltjes. Er is een grote jachthaven en een lang, lichtgekleurd strand (uniek op de Azoren). Aanbevolen is restaurant ‘O Pescador” een visrestaurant waar we hebben gegeten en ook de klanten erg tevreden over zijn! En aangezien vis moet zwemmen werd het heel gezellig en werd het ook een zeer lange lunch. We vervolgen de tocht over het eiland Terceira en gaan naar Algar do Carvão, een grottencomplex in een vulkanische krater tot wel 100 meter diep (trappen: omlaag en omhoog!). Binnenin een meer en veel varens en mossen aan de wanden en langs de paden. Hier krijgen we een rondleiding.
Dan begeven wij ons naar de regio Biscoitos. Dit heeft een microklimaat vandaar dat er veel wijngaarden zijn te vinden. De kleine wijnstruiken kweekt men in kuilen en tussen lage muurtjes, zodat de wind weinig invloed heeft. Dan bezoeken wij een wijnmuseum en –fabriek, met uiteraard een proeverij. De wijnen van de Azoren zijn niet zo bekend maar zijn erg goed! De meeste witte wijnen zijn zoet (Vinho Verde) en de rode wijnen hebben een stevige smaak. De meest bekende zij Picos en Biscoitos.
Het eiland Terceira heeft een volksvermaak waar de meeste mensen van rillen: stierenvechten. Dat heet hier Tourada. Er is dan ook één arena op het eiland. Maar anders dan in Spanje, want hier wordt de stier niet gedood en de torrero loopt niet rond maar zit op een paard. Het is hier dus meer een spel de stier uit te dagen. Dit gebeurt ook tijdens bepaalde volksfeesten in de straten van de plaatsen, de straat waar het ‘spel’ plaatsvindt is dan afgezet met hekken waarachter het publiek staat. Niet ongevaarlijk, dat zal duidelijk zijn. Maar erg populair op Terceira.
Na deze boeiende excursiedag mogen we opfrissen en bezoeken ’s avonds Quinta do Martelo, een in werking zijnde boerderij en tevens openluchtmuseum. We gebruiken daar het diner.